Lane Kluski
#1
Postanowiłem się z wami podzielić bardzo prostym przepisem na tani i przepyszny obiadek dla całej rodziny - Kluskami lanymi na słodko

Wygląd potrawy:

[Obrazek: DSC091540.jpg]

Składniki jakie potrzebujemy to:
- 1 kg maki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- Ciepła woda z kranu ( Musi być koniecznie ciepła i z kranu bo inaczej ciasto nam nie wyjdzie)
- Cukier.
- Margaryna do pieczenia

Sposób przygotowania:
1.) Wsypujemy make do miski
2.) Wsypujemy do maki cukier waniliowy
3.) Wbijamy do miski 2 jajka
4.) Zalewamy kubkiem cieplej wody z kranu
5.) Całość mieszamy aż do uzyskania lekko leistego ciasta (Jeśli trzeba to w trakcie mieszania dolewamy wody aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
6.) Wlewamy mniej więcej pól dużego garnka wody i stawiamy na gaz ( Wodę gotujemy aż do momentu zawrzenie)
7.) Czekajac na zagotowanie wody możemy w tym czasie rozpuścić na patelni margarynę
8.) Kiedy woda już nam się zagotuje jeszcze raz mieszamy ciasto i wlewamy je do wody używając dużej łyżeczki takiej jak do zupy.
9.) Majac już ciasto w wodzie mieszamy je aby się nie przykleiło do spodu garnka
10.) Ciasto gotujemy aż do momentu wypleniając do góry oczywiście mieszając w garnku co jakiś czas, gdy woda ponownie zewrze pozostawiamy ciasto na 5-7 minutek.
11.) Gotowe kluseczki nakładamy porcjami na talerze
12.) Podgrzewamy tłuszczyk i polewamy nim nasze kluseczki
13.) Posypujemy kluseczki cukrem i możemy jeść Duży uśmiech

Koszt potrawy na cala rodzinkę

Cukier Waniliowy - około 40 groszy, maka pszenna - około 2 złote, 2 jajka - około 1 zloty, margaryna - około 2 złote, Cukier - około 3 złote 50 groszy co po zsumowaniu daje orientacyjna cenę 8 złotych 90 groszy. Jak widać potrawa ta jest bardzo tania i zarazem przepyszna Oczko

Oczywiście powyższa potrawę można przygotować na wiele sposobów to opisze jeszcze 3 inne i zarazem najpopularniejsze

- Z rosołem

Jeśli chcemy przygotować potrawę z rosołem to do ciasta nie dodajemy cukru waniliowego waniliowego i nie potrzebujemy do niej margaryny. Po prostu przygotowujemy ja tak jak na słodko pomijając kroki 2,7 i 12 Oczko Zamiast tłuszczyku zalewamy ja gorącym rosołem Oczko

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: DSC_0007-1024.jpg]

- Na słono

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: kluski_leniwe2.jpg]

Kiedy chcemy przygotować kluseczki na słono to zamiast cukru waniliowego używamy soli kuchennej w ilości jedna mała łyżeczka stołowa do herbaty. Do ciasta dodajemy bonusowy składnik jakim jest cieniutko posiekana natka pietruszki. Gotując wodę solimy ja bardzo delikatnie. Omijamy krok numer 2 i zastępujemy go 3 nowymi:

1.) Wsypujemy do ciasta małą łyżeczkę stołowa soli kuchennej.
2.) Do ciasta dodajemy cieniutko posiekana natkę pietruszki.
3.) W trakcie gotowania wody bardzo delikatnie ja solimy.

Wersje na słono można jeść na 2 sposoby

1.) Kluseczki polane rozpuszczona margaryna
2.) Kluseczki polana rozpuszczonym smalcem i skwarkami cebuli lub boczku

- Z Boczkiem

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: DSCN1103.JPG]

Ciasto przygotowujemy tak jak w wersji na słono, tylko zamiast natki pietruszki dodajemy do ciasta minimalna ilość potartej cebuli. W tej wersji najlepiej smakuje smalec ze skwarkami boczku posiekanego w cieniuteńka kosteczkę

No dobra skoro już opisuje ta potrawę to opisze jeszcze te mniej popularne sposoby przygotowania jej:

- Z Mlekiem

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: album_pic.php?pic_id=209]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Tylko zamiast smalcu ze skwarkami polewamy ja ciepłym mlekiem do którego dodajemy 1 łyżeczkę zwykłej maki.

- Ze śmietaną

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: P1080878.JPG]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko. Tylko zamiast cukru waniliowego dodajemy 2 duże łyżki cukru zwykłego i nie potrzebujemy margaryny tylko śmietanę. Gotowe kluseczki polewamy śmietaną lub kładziemy na bita śmietanę. Wersja ta najlepiej smakuje na zimno.

- Ze szpinakiem

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: 128757_580.jpg]

Potrawę przygotujemy tak jak w wersji na słono tylko zamiast natki pietruszki dodajemy do ciasta drobniutko pokrojony szpinak. Potrawa najlepiej smakuje polana rozpuszczonym smalcem ze skwarkami boczku

- Z Marmolada

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: IMG_9227.JPG]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko tylko ze potrzebujemy aż 2 cukry waniliowe. Nie potrzebujemy margaryny tylko drzem lub marmoladę.
Kiedy mamy gotowe kluseczki kładziemy na nich drzem lub marmoladę. Może być ewentualnie koktajl.

- Z Cynamonem

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: IMG_0774.JPG]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słodko. Z ta różnica ze nie posypujemy jej cukrem tylko dodajemy go bezpośrednio do ciasta. Kiedy już mamy gotowe kluseczki to polewamy je margaryna i posypujemy cynamonem.

- Z Parmezanem

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: n9668.jpg]

Potrawę przygotujemy tak jak w wersji na słono. Jedyna różnica jest taka ze do ciasta dodajemy odrobinkę parmezanu i podajemy ja z sałatą.

- Z mięsem mielonym

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: leniwe4.jpg]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Tylko ze zamiast natki pietruszki dodajemy kilka potartych ząbków czosnku. Gdy już mamy gotowe kluseczki to polewamy je margaryna i posypujemy usmażonym mięsem mielonym najlepiej wołowym.

- Z dynia

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: DSC00522.jpg]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono tylko ze do ciasta nie dodajemy natki pietruszki. Kiedy już mamy gotowe kluseczki polewamy je roztopionym smalcem i posypujemy lekko przypieczona dynia.

- Z białym serem

Potrawa wygląda tak:

[Obrazek: leniwe+010.jpg]

Potrawę przygotowujemy tak jak w wersji na słono. Do ciasta nie dodajemy natki pietruszki. Kiedy już mamy gotowe kluseczki to nakładamy na talerz biały ser i dopiero na niego kładziemy kluseczki i posypujemy cynamonem lub kardamonem.

No to nie pozostaje mi nic innego tylko życzyć wam smacznego!! Duży uśmiech

Jak widać ta potrawa jest niesłychanie wszechstronna i można ja przygotować na naprawdę wiele sposobów. Moje ulubione wersje to:
- Na Słodko
- Z Cynamonem
- z Marmolada

A wasze ? Która z wymienionych wersji wydaje się wam najsmaczniejsza ? Oczko A może znacie jeszcze jakiejś inne metody przygotowania tejże potrawy ? Oczko

Wypowiadać się Duży uśmiech
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości