Przepisy
#1
Żarówka 
Wrzucajcie tu swoje przepisy kulinarne. Dania, zupy, ciasta, przekąski Duży uśmiech
Odpowiedz
#2
To ja się pochwalę przepisem na lasagne, najlepszą jaką jadłem.
6-8 porcji

1. Lasagne Barilla, z suchych tylko ta, bo nie trzeba jej podgotowywać. 0.5kg
2. Mięso wołowe mielone, najlepiej pręga 0.25kg
3. Mięso wieprzowe mielone, byle jakie, nie za tłuste 0.25kg
4. Ser ricotta 0.5kg
5. Pomidory krojone w puszce 0.8kg
6. Mozzarella żółta 0.1kg
7. Grana padano lub jakikolwiek inny parmezan 5dkg
8. Natka pietruszki świeża garść
9. Bazylia świeża garść lub szczypta suszonej
10. Oregano szczypta
11. Czosnek 3-4 główki
12. Cebula 1szt

Beszamel:
1. Masło 5dkg
2. Mąka 2 łyżki
3. Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
4. Mleko 100ml


Cebule kroimy w kostke, podsmażamy. Mięso jedno i drugie smażymy z cebulą tak żeby zmieniło kolor z czerwonego, sporo soli i pieprzu, do smaku. Dodajemy pomidory, lekko odparowujemy. Bazylie i oregano suszone dajemy po ok 10 min, świeżą i natke po ok 20 min. Rozgniatamy czosnek. Doprawiamy do smaku, sól, pieprz, ewentualnie ostrą papryką i Vegetą lub koncentratem pomidorowym. Sos ma być dobrze pomidorowy i raczej ostry, bo ricotta złagodzi smak. Dusimy łącznie do odparowania wody w sumie ok 25-30min na nie za dużym ogniu. Lekko studzimy tak żeby ricotta się nie zważyła. Dodajemy ricotte. Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy na przemian płaty i sos. Ostatnia warstwę makaronu smarujemy beszamelem. Rozsypujemy zwiórkowaną mozarellę na nią grana padano.

Beszamel:

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę tak żeby nie zrobiły się krupy. Dodajemy mleko, Koncentrat, pieprz i vegete. Odparowujemy do konsystencji gęstego sosu.


W zależności od piekarnika, ma być rozgrzany do około 150°C. Około 45 minut pieczemy tylko na dolnym ogniu na 200-220°C. Na 7-10 minut załączamy górny palnik żeby zapiekł się ser. Wyłączamy obydwa palniki i zostawiamy na 10-15 minut w piekarniku. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut.

Enjoy!

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#3
(14-12-2019, 22:16 PM)vlad1431 napisał(a): To ja się pochwalę przepisem na lasagne, najlepszą jaką jadłem.
6-8 porcji

1. Lasagne Barilla, z suchych tylko ta, bo nie trzeba jej podgotowywać. 0.5kg
2. Mięso wołowe mielone, najlepiej pręga 0.25kg
3. Mięso wieprzowe mielone, byle jakie, nie za tłuste 0.25kg
4. Ser ricotta 0.5kg
5. Pomidory krojone w puszce 0.8kg
6. Mozzarella żółta 0.1kg
7. Grana padano lub jakikolwiek inny parmezan 5dkg
8. Natka pietruszki świeża garść
9. Bazylia świeża garść lub szczypta suszonej
10. Oregano szczypta
11. Czosnek 3-4 główki
12. Cebula 1szt

Beszamel:
1. Masło 5dkg
2. Mąka 2 łyżki
3. Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
4. Mleko 100ml


Cebule kroimy w kostke, podsmażamy. Mięso jedno i drugie smażymy z cebulą tak żeby zmieniło kolor z czerwonego, sporo soli i pieprzu, do smaku. Dodajemy pomidory, lekko odparowujemy. Bazylie i oregano suszone dajemy po ok 10 min, świeżą i natke po ok 20 min. Rozgniatamy czosnek. Doprawiamy do smaku, sól, pieprz,  ewentualnie ostrą papryką i Vegetą lub koncentratem pomidorowym. Sos ma być dobrze pomidorowy i raczej ostry, bo ricotta złagodzi smak. Dusimy do odparowania wody w sumie ok 25-30min na nie za dużym ogniu. Lekko studzimy tak żeby ricotta się nie zważyła. Dodajemy ricotte. Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy na przemian płaty i sos. Ostatnia warstwę smarujemy beszamelem. Rozsypujemy zwiórkowaną mozarellę na nią grana padano.

Beszamel:

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę tak żeby nie zrobiły się krupy. Dodajemy mleko, Koncentrat, pieprz i vegete. Odparowujemy do konsystencji gęstego sosu.


W zależności od piekarnika, ma być rozgrzany do około 150°C. Około 45 minut pieczemy tylko na dolnym ogniu na 200-220°C. Na 7-10 minut załączamy górny palnik żeby zapiekł się ser. Wyłączamy obydwa palniki i zostawiamy na 10-15 minut w piekarniku. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut.

Enjoy!

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Brzmi smacznie! Musze wypróbować Duży uśmiech
Odpowiedz
#4
Sałatka śledziowa
Składniki:
1. Kilka filetow sledziowych po wiejsku
2. Cebula czerwona
3. 2 srednie marchewki
4. 3 ziemniaki
5. 3-4 jajka
6. Majonez
7. Pietruszka lub szczypiorek
8. Piepr, sól
Przygotowanie:
Ugotowac jajka, ugotowac marchewke i ziemniaki. Wystudzic. Do pojemnika warstwowo uklada.sie: odsaczone pokrojone w paski sledzie, na to cebulka w piorka, na to ziemniaki starte na tarce na duzych oczkach, tak samo marchewka, kolejno majonez i - jak ziemniki- jajka. Każdą warstwe prYzyprawic sola i pieprzem. Wokół przyozdobic pietruszka lub szczypiorkiem posiekanym drobno. Gotowe.
Odpowiedz
#5
Znalazłem fajny przepis na pierogi, wychodzą bardzo dobre :


Jak wyciągam je z wody to polewam je oliwą albo jakimś innym tłuszczem i delikatnie mieszam żeby się nie sklejały, poniżej zdjęcia jak mi wyszły:

https://zapodaj.net/6644800474fb1.jpg.html

https://zapodaj.net/635f52d39e463.jpg.html
Odpowiedz
#6
A ja wczoraj gotowałem carbonare i zwariowałem, jak to może być takie pyszne🤡. Na oryginalnym włoskim specku.

3-4 porcje

1. Makaron Bucatini Barilla 0.5kg, może być spaghetti
2. Speck, ale może być boczek, najlepiej wędzony 30dkg
3. 3 jajka
4. Śmietana 18% słodka 100ml
5. Natka pietruszki
6. Czosnek 2 ząbki
7. Grana padano lub jakikolwiekinny parmezan 10dkg
8. Cebula 1szt
9. Gotowy sos do carbonary Knorr - opcjonalnie

Cebulę kroimy i podsmażamy, wrzucamy boczek, podsmażamy.

Sos:
W zależności od umiejętności wrzucamy same żółtka lub całe jajka, mieszamy z połową parmezanu i śmietaną, jak dajemy białka to wtedy mniej śmietany. Czosnek rozgniatamy, pół łyżeczki pieprzu i soli, duża szczypta gałki muszkatołowej. Natka pietruszki około połowy pęczka. Można dosypać gotowego prochu z Knorra dla podbicia smaku 1 kopiatą łyżeczkę. Po ugotowaniu makaronu podsmażamy 2 minuty na małym ogniu z boczkiem. Odstawiamy na minutę żeby trochę schłodzić. Wlewamy sos. Na małym ogniu mieszamy do zagęszczenia. Jakby się za bardzo zagęściło, można dolać śmietany. Uwaga na białka, te raz dwa mogą się ściąć, ale umiejętnie mieszając wychodzi aksamitny sos. Posypujemy parmezanem.

Enjoy!



Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#7
Robił ktoś może zupę ajvarową? Kupiłam kiedyś ajvar i teraz nie wiem co z nim zrobić.
Odpowiedz
#8
(08-02-2020, 22:26 PM)Sasameyuki napisał(a): Robił ktoś może zupę ajvarową? Kupiłam kiedyś ajvar i teraz nie wiem co z nim zrobić.
Dopiero teraz się dowiedziałem co to jest, ale myślę że można by to zjeść z chlebem i z np. ogórkiem kiszonym. Możesz to rozrzedzić i wyjdzie ci sos do np. makaronu, a jak jeszcze bardziej rozrzedzisz to wyjdzie ci zupa do której możesz zrobić grzanki czosnkowe czy coś takiego. Możesz dodać cebuli albo jakiś warzyw lub mięs które lubisz, możesz podawać z makaronem, kaszą (o kaszotto możesz zrobić), ryżem, ziemniakami. Oczko
Odpowiedz
#9
Zyskałam trochę inspiracji. Jeszcze nie wiem jak to smakuje. Podejrzewam, że podobnie do przecieru pomidorowego. Spróbuję zrobić coś podobnego do gulaszu. Dam znać jak wyszło(jak nie zapomnę) Język
Odpowiedz
#10
To smakuje trochę nijako, ni to pomidorowe, ni to ostre, taka kupa trochę, ale z wołowinką jako gulasz typu strogonow jak najbardziej to widzę.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości