Przepisy
#11
Zrobiłam zupę ajvarową. Znalazłam kilka przepisów w internecie i zmajstrowałam własną wersję. Wyszło bardzo smaczne danie. Była cebula, kurczak, bulion, pasta ajvar, śmietana zmieszana z serkami topionymi i kukurydza. Podawana z grzankami. Na pewno jeszcze kiedyś to zrobię Uśmiech
Odpowiedz
#12
Tym razem na śniadanie...

Omlet z serem brie

3-4 jajka ubić razem całe, wylać na lekko rozgrzny tłuszcz, położyć kilka plasterków seria brie. Opcjonalnie można utrzeć trochę parmezanu.

Zwykle robiłem to z parmezanem, ale się skończył, a z brie wyszło jeszcze lepsze

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#13
O, ajvarowa - do wypróbowania.
Jak ktoś lubi zupki polecam tajską, jest prosta i ciekawie smakuje. Wystarczy podsmażony kurczak, bulion, mleczko kokosowe, odpowiednie przyprawy (kolendra, curry, papryka, pietruszka), trochę imbiru, soku z limonki, cebulki i można dodać jakieś jeszcze warzywa wedle uznania, np. paprykę, por, wg mnie nieźle komponuje się też batat. Bardziej syta z makaronem ryżowym ale nie musi być a kurczaka można w bardziej orientalnej wersji zastąpić krewetkami.
Odpowiedz
#14
Robiłem tą zupe kiedyś, ale na paście Tom kha, pasta jest głównie na galangalu. Bulion drobiowy, kurczak, mleko kokosowe, trawa cytrynowa, liście kafir, groszek cukrowy i ryż jaśminowy, ryż najbardziej zbliżony do najlepszego był swego czasu dostępny w biedronce. Ciekawe połączenie smaków no i efekt jest niesamowity, najpierw kwaśne potem ostre a na końcu słodkość mleka kokosowego, ale bardzo syta. A z orientalnych jeszcze lepsza jest kaczka w czerwonym curry na mleku kokosowym.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#15
Ponieważ muszę nieco zrzucić zbędnych kg i zadbać trochę o zdrowie, dziś będzie szybkie danie ze (stosunkowo) niskim ig:

Makaron Soba z Tuńczykiem
1 porcja

1. Makaron Soba (gryczany) 150gr
2. Tuńczyk 1 puszka - powinien być w sosie, ale jest niedobry
3. Sos sojowy - najlepiej Kikkoman 1 łyżka stołowa
4. Warzywa, ja uwielbiam brokuły

Makaron gotujemy max 3 minuty, musi być aldente. Wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię, do tego tuńczyk, może być odsączony z oleju/oliwy. Podgrzewamy około minuty. Dolewamy sos sojowy, do smaku.
Warzywa podajemy z wody, osobno. Można dołożyć trochę masła, by lepiej smakowały.

paluszki lizać, mmm



Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#16
Dziś kontynuacja, kolejne szybkie danie z niskim ig:

Kurczak w Teriyaki
1 porcja

1. 200gr kuraka, może być filet
2. Kasza Bulgur 100gr
3. Mleko kokosowe 100ml
4. Warzywa
5. Sos Teriyaki 5ml

Kuraka nacinamy delikatnie w kratkę i marynujemy najlepiej dzień wcześniej w teriyaki, ale może być 5 minut. Obsmażamy wstępnie, najlepiej na pergaminie (zalecenia dietetyka). Zalewamy mlekiem kokosowym. Smażymy na małym ogniu ok 20 minut łącznie, do zagęszczania się mleka.
Warzywa i kasze podajemy osobno.

Mmm, pychotka

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#17
(08-09-2020, 19:26 PM)vlad1431 napisał(a): Dziś kontynuacja, kolejne szybkie danie z niskim ig:

Kurczak w Teriyaki
1 porcja

1. 200gr kuraka, może być filet
2. Kasza Bulgur 100gr
3. Mleko kokosowe 100ml
4. Warzywa
5. Sos Teriyaki 5ml

Kuraka nacinamy delikatnie w kratkę i marynujemy najlepiej dzień wcześniej w teriyaki, ale może być 5 minut. Obsmażamy wstępnie, najlepiej na pergaminie (zalecenia dietetyka). Zalewamy mlekiem kokosowym. Smażymy na małym ogniu ok 20 minut łącznie, do zagęszczania się mleka.
Warzywa i kasze podajemy osobno.

Mmm, pychotka

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Jakich warzyw używasz?
Odpowiedz
#18
Ostatnio tylko brokuły, od zawsze mi jakoś smakowały. Mrożone Bonduelle, świeże są kiepskie.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości